Kitap

Tez Nasıl Yazılır? Umberto Eco

Özgün Adı: Come si fa una tesi di laurea
Çevirmen: Betül Parlak
Sayfa Sayısı: 320
ISBN: 9789750736452

Umberto Eco’nun 1977’de yayımlandığından bu yana yirmiye yakın dile çevrilmişolan bu eseri, çiçeği burnunda tez öğrencileri, akademisyen adaylarıve tez danışmanlarıiçin önemli bir rehber niteliğinde. Eco’nun İtalya’da öğrenciler için kaleme aldığıbu kitap, “iyi bir araştırma yapmak için gereken kurallar dünyanın her yerinde aynı” olduğundan Türkiye’de de başucu kitabıolmaya aday.

Tez Nasıl Yazılır?kendine özgümizahi üslubuyla metnin derli toplu ve anlaşılır şekilde kaleme alınmasıiçin nelere dikkat edilmesi gerektiğine ışık tutuyor. Ayrıca bilgi fişleriyle çalışma yöntemini aktarmasıve Eco’nun kendi tezi için aldığınotlarıiçermesiyle tarihîbir belge olma özelliğine de sahip. 

Mühim olan, yaptığımız işi keyifle yapmaktır. Eğer sizi ilgilendiren bir konu seçtiyseniz, eğer tezinize gerçekten kısa da olsa üzerinde yoğunlaşacağınız bir zaman ayırdıysanız (…) o zaman tezin bir oyun gibi yaşamınızda yer alacağını fark edeceksiniz, bir bahis, bir hazine avı gibi bir şey olduğunu anlayacaksınız.

Ancak bunların da ötesinde, bilimsel etiğin ne olduğunu ve ne olmadığınıbizlere hatırlatmasıaçısından son derece önemli bir yapıt.